28 Mayıs 2014 Çarşamba

Şamanik Bilinç Durumuna Ulaşmak

Modern şamanlar, vizyonsal deneyimin kolayca ulaşılabilir hale geldiği değişmiş bilinç durumuna ulaşmada, genellikle davul veya çıngırak gibi, monoton ve sürücü gücü olan bir vurmalı çalgı kullanırlar. Avustralya’nın şamanları didgeridoo ve/veya çubukları kullanırlar ve Orta Asya’nın Bön Po şamanları gibi bazı geleneklerde ise zil çalarlar. Laponya ve Norveç’in Sami halklarıysa monoton ritimde şarkılar söylerler. 

Araştırmalar, monoton davul ritminin beyni etkileyerek vizyonsal deneyime ulaşmayı nasıl sağladığını ortaya koymuştur.

Uyuduğumuz ve rüya gördüğümüz esnada, beynimiz delta dalgası durumunda iken, tipik olarak saniyede 1 ile 3 devir ya da Hertz (Hz) sinir sinyali ateşler. Uyandığımızda, beyin hızlıca, 8 ila 13 Hz arasında ateşleyen alfa dalgaları durumuna geçer. Bu durum, uyanık ve farkında olduğumuz ama özel bir şey yapmadığımız durumdur. Günün ilk çayını içtiğimizde, beyin dalgalarımız kabaca 13 ila 20 Hz. arasında ateşleyen beta durumuna geçerler. Bunlar konsantre olduğumuz, asıl işimizi yaptığımız ve uyanık gerçekliğin çoğunda işlev gördüğümüz, yüksek-frekanslı beyin dalgalarıdır.

Normal bir günde,beynimizin sol yarıküresi esas olarak bu beta dalgalarında işlev görür. Duygusal ve sezgisel işlevlerimizin çoğunu içeren sağ beyin ise alfa dalgalarında kalır. Tipik olarak, beynimizin bu iki yarısı arasında gidip geliriz, böylece dünyadaki işlerimiz (beta) ve yaratıcı düşünme için dinlenme molalarına (alfa) bağlı dalgalanmalar deneyimleriz.

Alfa durumunun altında ve uykudaki delta durumunun yukarısında, beynin tipik olarak 4 ila 7 Hz arasında sinir uyarımları ateşlediği, yaygın olarak teta durumu adı verilen bir ara bölge bulunur. Bu durum, Zen ustalarında ve transandantal meditasyon yapanlarda, fizik ve trans medyomlarında ve değişmiş bilinç durumundaki şamanlarda kaydedilmiş derin, yansıtıcı, rüya benzeri bir durumdur.
Vizyonsal deneyime teta durumundayken kolayca ulaşılır, bu olgu yüksek bilinç durumlarını araştıranlar tarafından onaylanmıştır. Davul veya çıngırak, bu vizyonsal bilinç durumuna ulaşmaya büyük biçimde hizmet eder. Saniyede dört ila yedi kez vurulan davulun monoton vuruşlarını veya çıngırağın kuru fısıltılarını dinlediğimiz sırada serebrumun her iki yarısı bu ritme uyar, aslında davulun veya çıngırağın ses dalgalarının sürüşünü izlerler. Beynin her iki yarısı, buna yanıt olarak, senkronize olarak saniyede 4 ila 6 Hz arasında atımlar ateşlemeye başlar ve böylece bireyin hafif bir transa girmesine izin verir. Dünyalar arasındaki esrarlı alanı bulabileceğimiz yer de tam olarak burasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder