4 Eylül 2012 Salı

Ruh Kaybı: Varoluşsal Şikayetlerimize Şaman'ın Teşhisi

Ruh Kaybı: Varoluşsal Şikayetlerimize  Şaman’ın Teşhisi 
Robert Moss

Edvard Munch - Lady from the Sea 1896

Antik şamanların günümüz şifasına en büyük katkıları yaşamımızın herhangi bir yerinde ruh kaybı –yaşamsal enerji ve kimliğimizin parçalarının kaybolması – yaşayabilecek olduğumuz ve bütünlenmek ve iyi olabilmek için ruhu geri kazanma yolları bulmamız gerektiği  anlayışıdır.   
    
İçgüdüsel düzeyde ruh kaybının nasıl gerçekleştiğini hepimiz biliriz. Acı, travma veya taciz yaşarız,; suçluluk, keder veya utanca gark oluruz ve bu kadar zalim ve haşin görünen bir dünyada kalmak istemeyen bir parçamız bizden uzaklaşıp gider. Bir partneri, işi veya evi bırakmak gibi  içimizi burkan bir seçim yapmak zorunda kalırız ve bir parçamız bu seçime direnir ve dominant kişiliğimizden ayrılarak, eski ilişkiye veya eski mekana tutunur.  

Depresyona girdiğimizde, bağımlılıklar geliştirdiğimizde ve büyük rüyalarımızdan vazgeçerek ödünler verdiğimizde ruh kaybı da derinleşir.  O yaratıcı sıçramayı yapacak cesaret ve özgüvene sahip olmadığımızda, veya sevmek için kendimize güvenmediğimizde korkarız ve parlak ruhumuzun bir parçası bizden iğrenerek uzaklaşır.

İyi terapistler ve analistler, meşhur Gölge de dahil olmak üzere (Jungcular tarafından çok sevilen bir terimdir ve sahiplenmemeyi seçerek bilinçdışımızın en alt seviyelerine gönderdiklerimizi anlatır), bastırmış veya inkar etmiş olduğumuz parçalarımızı farketmemize yardımcı olabilirler. Şamanik ruh kaybı kavramı daha öteye uzanır. Ruhun şifalanmasının yalnızca gömdüğümüz veya reddetmiş olduğumuz yönlerimizi farketmek ve kabullenmek değil, ruhun gerçekten bizden ayrılıp gitmiş olan kayıp parçalarını bulmak, geri dönmeye ve ait oldukları bedende kalmaya  ikna etmek olduğunu farkeder.   

Kendi uygulamalarımda şifa gerektiren beş çeşit ruh kaybı ve bağlantı kopukluğunu ayırdettim. Henüz bunlara bağışıklığı olan kimseyle de karşılaşmış değilim.

Yaşamsal Enerji Kaybı

Kronik yorgunluk çekersiniz. Yataktan kalkmak için isteksizsiznizdir ve halsiz, uyuşuk ve kayıtsızsınızdır. Günleriniz tekdüze, gri ve seviçten uzaktır. Bağışıklık sisteminiz zayıftır ve yoldan geçen tüm mikropları kapar gibisinizdir. İçinizde birşey eksiktir ve bu boşluğu şeker veya içkiyle doldurmaya çalışırsınız.

Genç kişiliklerin kaybı

Daha genç olan versiyonlarınızı kaybetmişsinizdir – enerji dolu ve güzel hayalgücü sahibi küçük çocuk, incinmiş veya reddedilmiş romantik delikanlı veya genç kız, yaşamda sizin yapmış olduklarınızdan daha farklı seçimler yapmak istemiş olan içinizdeki şair veya işadamı. Bu daha genç olan kişiliklerin nerede olduklarını bulabilir ve onları nasıl geri getirebileceğinizi keşfederseniz, bugünkü yaşamınızda kullanabileceğiniz enerji ve armağanları olacaktır.    
Hayvan ruhlarının kaybı

Yerli ve antik şamanlar bilirler ki hepimiz hayvan güçlerinin dünyasıyla bağlıyız ve bu yüzden hayvan ruhlarıyla olan ilişkilerimizi farkedip besledikçe enerjimizin de doğal rotasını bulup izleyebiliriz. Çoğumuz bu temel bağlantıyı kaybetmiş ve onu beslemek ve yaşamaksızın yalnızca yapay sembolik bir şey sanarak kitaplarda veya şifa kartlarında (medicine cards) araştırıyoruz .

Ata ruhlarının kaybı

Bu iki yönlü bir ilişki. Daima atalarımızın –kendi kan bağlarımızla bağlı olduğumuz atalarımız, yaşadığımız toprağın ataları ve geniş anlamda da ruhsal ailemiz-  huzurunda olduğumuz gerçeğinden bihaber yaşadığımızda, yakınımızda bulunmasını istemeyeceğimiz varlıkların oyuncağı hatta meskeni haline gelebiliriz. Ata ruhlarına uyandığımızda, sağlıklı psişik sınırları tekrar kurabilmemiz ve bize ait olmayanları temizlememiz için için bilgelik sahipleri ve koruyucularla bağlantımızı yeniden kurmaya hazır hale geliriz.   

Yüksek Benlikle bağlantının kaybı

Sonuç olarak yalnızca, bize hiç de yabancı olmayan Yüksek benliğimizle doğrudan ve bilinçli bir bağlantı kurarak veya varolan bağlantıyı yeniden kurarak, gerçek bir ruhsal büyüme yolu izleyebilir ve benliğimizin birçok veçhesini birbiriyle barıştırabiliriz.    Bedenlerimizde içselleştirmiş olduğumuz benliklerimiz arasında doğru alanı açtığımızda,  ruhsal taçlanma olarak adlandırdığım derin ve güzel bir ruhsal büyüme eylemine de hazır olabiliriz. Böylelikle Yüksek Benliğin bir parçasını bedenimize getirir ve yaşamımız ve yaşamdaki seçimlerimizi onun ışığıyla doldurabiliriz.

Öğrendim ki, rüyalar sıklıkla ruhun nerede olduğunu gösterir ve ona ulaşıp eve geri getirmemiz için yollar önerirler.  Aktif Rüya Görme teknikleri yoluyla birbirimize kendi ruhlarımızın şamanı ve kendi yaşamlarımızın şifacısı olmak için yardım edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder